Ecuador rozen zijn te herkennen aan hun grote bloemknoppen en hun fraaie en bijzondere kleuren/kleurstellingen. De ecuador rozen zijn zeer sterk en hebben daardoor een goede houdbaarheid. De Ecuador rozen behoren tot de mooiste rozen die er zijn.

 

Hoe komen de rozen zo groot en mooi ?

Ecuador ligt erg dicht bij de Evenaar, dit betekent dat de dagen kort zijn met veel zon, de intensiteit van het UV licht zorgt voor intense heldere kleuren.  De nachten zijn lang en koud door de koude gletsjerwind. De bloemen groeien daardoor veel trager met als positief gevolg, lange stevige stelen en grote knoppen. Doordat de kwekerijen ook nog eens erg hoog liggen, 2800-3000 meter, wordt dit effect helemaal versterkt.
De rozen staan meestal 2-3 dagen langer voordat ze geplukt worden zodat de bloem nog krachtiger wordt en rijper eruit zien, ze staan op het punt om uit te komen. Hierdoor komen de ecuador rozen meestal ook volledig open in de vaas.
Er zijn rozen die wel 60-100 cm lang zijn en dus uitstekend geschikt zijn voor mooie grote boeketten.

 

Hoeveel soorten Ecuador rozen bestaan er?

Er zijn wel honderden soorten, de meeste kwekers hebben vaak al 15-20 varianten in hun assortiment. Hieronder een poster met een kleine greep uit de vele soorten.

De mythe van de Ecuador roos.

Volgens de toeristische gidsen is de roos zo succesvol omdat het land Ecuador op de evenaar ligt. Alleen rozen die op de evenaar gekweekt worden groeien recht omhoog en krijgen van die mooie rechte lange stelen. De zon zou recht boven de evenaar staan en daarom groeit de knop recht omhoog. Dit klopt natuurlijk niet want de zon passeert alleen op 21 maart en 21 september de evenaar recht erboven.

 

Hoe zorg je dat jouw Ecuador rozen zo lang mogelijk staan

 Als je de rozen goed verzorgd kunnen ze wel meer dan 10 dagen staan. Maar dan moet je wel de volgende tips volgen

  • Snijd de stelen goed schuin af met een scherp mes (met een bot mes wordt het rafelig en kunnen bacteriën zich makkelijker aan de steel hechten)
  • Verwijder het overtollige blad aan de onderzijde zodat er geen blad in het water hangt. Het blad is namelijk weer een voedingsbodem voor bacteriën.
  • Geef de rozen een schone vaas (liefst schoongemaakt met chloor zodat alle bacteriën weg zijn) met schoon water met een druppeltje chloor. Verschoon het water na 3-4 dagen.
  • Zorg voor een juiste temperatuur: niet in de volle zon, niet bij de kachel en niet op de tocht.
  • Zet de rozen niet te dicht bij de fruitschaal.

Wil je graag deze rozen in je vaas hebben? Kom langs bij Twisk Bloemen en maak een keuze uit de verschillende kleuren.