De Amaryllis is een bloem die helemaal past bij de kerst. Je kunt hem zowel als bloem, mooi in een vaas of als bol, los of in een kerststuk verwerken. De bloem is in veel jaargetijden te koop, vooral als de r in de maand is, dus van september tot april.
Maar in December vind je hem in vele soorten, tegenwoordig ook als bol met wax eromheen, of versierd met kerstfiguren. Je hebt zelfs een amaryllis die “Christmas Gift” heet. Een andere manier om van je amaryllis te genieten is om een steel met amaryllis op zijn kop in een vaas op te hangen. Wanneer je water giet in de steelholte blijven de bloemen net zo mooi als in een vaas.

 

De symboliek van de Amaryllis

De amaryllis staat voor trots en betoverende schoonheid, en het gevoel van vriendschap en genegenheid. Wil je je grote liefde veroveren, of wil je je beste vriendin verrassen, geef dan een amaryllis. De amaryllis die wij kennen heet eigenlijk Hippeastrum, deze naam komt uit het Grieks en betekent “ridderster” Hippeus = ridder en Astron =ster. Als je zoekt op de naamsbetekenis (ja er worden zelfs kinderen naar vernoemd) dan betekent het stralen, fonkelen, twinkelen. Het is niet zo gek dat deze betekenis er aan is gegeven want als je goed kijkt zie je dat de bloembladeren een ster vormen.

Herkomst

De amaryllis die wij kennen komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika en het Caribische gebied. Hij stamt af van de narcissenfamilie. Ze zijn er in verschillende kleuren, rood, wit, zalmroze, roze, tweekleurig en zelfs in paars en oranje. De gele die wij met de Paas hebben is kunstmatig geel gemaakt, helaas worden ze nog niet zo gekweekt. Als je goed kijkt naar de bloemblaadjes dan lijkt het bijna wel fluweel. De amaryllis heeft geen blad en in Amerika noemen ze haar daarom ook wel “ Naked Lady”

Hoe kweek je een amaryllis?

Amaryllisbollen zijn redelijk makkelijk binnen te kweken. Het belangrijkste is dat de bol niet in het water of te natte grond staat. Je kunt een amaryllisbol bijvoorbeeld in een pot planten, zorg wel dat de pot zwaar genoeg is omdat de steel van de amaryllis behoorlijk lang en zwaar kan worden. Zorg dat er een gat in de bodem van de pot zit zodat overtollig water weg kan. Je kunt bijvoorbeeld ook wat scherven of stenen onderin leggen. De pot hoeft niet zoveel groter te zijn dan de bol, rondom 3cm is voldoende. Zorg ervoor dat 1/3 van de bol boven de grond uitsteekt. Ze houden graag een deel van hun bolletje boven de grond. Na het planten heeft hij voldoende water nodig. Maar stop dan met water geven totdat de spruit tevoorschijn komt. Daarna is het belangrijk om weer regelmatig water te geven.

Een andere manier is om de bol in een pot of vaas ,met stenen te planten. De wortels zullen tussen de stenen door gaan groeien. Zorg ervoor dat er altijd een laagje water in de pot staat, maar let op dat de bol niet met zijn onderzijde in het water komt.

Om te zorgen dat er uiteindelijk een bloem in de bol komt is het het beste om de bol in het volle daglicht te zetten bij een temperatuur van 21-23 Graden Celcius. Als de bol nml. op een donkere plek staat dan blijft hij maar zoeken naar daglicht en blijft de steel dus maar doorgroeien. Zodra de bol gaat bloeien mag je hem wat koeler zetten (dus weg bij de verwarming)  zodat je er langer van kan genieten. Zodra de bloem is uitgebloeid, gooi de bol dan niet weg. Er bestaat namelijk een grote kans dat er nog meer stengels met bloemen komen. Het beste kun je de uitgebloeide steel een paar centimeter boven de bol afknippen. Vind je het jammer om de bol weg te doen, je kunt hem bewaren en bij een goede verzorging (regelmatig water en mest) zal hij volgend jaar weer bloeien. Je kunt hem natuurlijk ook zomers in de tuin planten, zorg dat hij op een zonnige en warme plek staat. In Oktober weer koel zetten en de bladen afsnijden en dan kun je hem in December weer in een pot binnen zetten.

Het kweekproces van een Amaryllis

Zoals we al eerder uitgelegd hebben kun je met de temperatuur het groeiproces sturen. Bij de teler wordt dat ook op die manier gedaan. Door alle teeltbedden liggen slangen waardoor koud en warm water kan stromen. Bollen gaan pas stelen produceren na een koudeperiode van ca 10 weken. Daarna duurt het 8 weken voordat een bol een bloem heeft geproduceert die geschikt is om te oogsten. Dus stel de teler wil begin november bloemen hebben. Dan moet hij 18 weken daarvoor al starten met het koelen. En dat is midden in de zomer, dat betekent dat er koud water in de zomer door de teeltbedden heen stroomt.
Een bol van een amaryllis kan heel veel jaren bloemen geven. Meestal wordt dan in januari, februari een deel van de bollen gerooid en de grond ontsmet. De bollen worden ook behandeld om bacterien te doden. Als ze droog ziijn gaan ze weer terug de grond in en zo kunnen ze er weer even tegenaan. De bollen kunnen hierdoor bijna oneindig bloemen produceren.