Het is November en we zijn al halverwege de herfst en dat is wel te merken. De bomen zijn kaal of hebben mooie gekleurde bladeren. De temperatuur begint nu aardig te dalen en koning winter staat al te wachten voor de deur. Daarom nu nog even van de herfst genieten, van de mooie warme rood , oranje en gele kleuren van de bomen. Maar hoe komen die bladeren aan die kleuren?

De herfstkleuren van een boom

De groene kleur van een blad komt van de stof chlorofyl. Chlorofyl absorbeert bijna alle kleuren van de zon behalve de kleur groen, deze wordt terug gekaatst en is dus de kleur die wij zien. Deze stof wordt aangemaakt met behulp van zon, water en gassen. Als de temperatuur daalt onder 5 graden dan nemen de wortels geen water meer uit de grond op. Daarbij schijnt de zon minder in de herfst, dagen worden korter, de stof wordt dus minder aangemaakt. Het kost veel energie voor de plant om deze stof aan te maken en als het blad bijna gaat vallen trekt de boom de stof uit de bladeren. De groene kleur van de bladeren verdwijnt en de prachtige andere herfstkleuren o.a. gele of rode beta-caroteen en anthocyanidine blijven over. Daarom kleuren ook de herfstbladeren in onze bossen bloemen van groen naar meer roodbruin, ze missen de stof chlorofyl uit de boom. De kleur van de bladeren wordt deels bepaald door de soort boom. De Beuk en de Berk worden meer geel en de Eik wordt meer rood. Maar hoe meer de boom in de zon staat hoe intenser de kleuren worden.

Er zijn natuurlijk ook genoeg bomen die gewoon groen blijven in de winter. Bijvoorbeeld de klimop en de hulst. Deze maken gebruiken van een laagje was op de bladeren. Hierdoor verdampt er bijna geen water in de winter en kunnen de bladeren dus gewoon aan de boom blijven.

De herfst in huis halen

Hoe leuk is het om deze herfstkleuren in je woonkamer te brengen met herfsttakken. Het aanbod van herfsttakken is enorm, takken met bessen, takken met rozenbottels, in verschillende tinten van geel tot rood. Maar je kunt natuurlijk ook mooi een tak met herfstbladeren in een vaas zetten.

Het staat zo gezellig, kaarsjes op rafel, als je mazzel hebt een haardje aan en daarbij dan een mooi vaas met 1 of meerdere herfsttakken. Je kunt er natuurlijk nog veel meer mee doen. Maak een bosje en hang ze aan je muur, of maak er een mooi bloemstuk van of een krans, mogelijkheden genoeg. Bent u zelf niet zo creatief dan kunt u bij Twisk Bloemen altijd vragen of ze iets moois voor u willen maken.

Er zijn verschillende soorten takken o.a. Astillbe, De Berry Spray, de rozebottel en nog vele anderen. Het voordeel van de herfsttakken is dat ze best lang staan. En wil je helemaal lang van je tak genieten, dan kun je ook altijd nog in de collectie van Silk-ka kijken. Twisk Bloemen heeft een aantal mooi takken uit de collectie in haar winkel.