De dagen van Kerst komen er weer aan en dat betekent een hoop gezelligheid in huis met een kerstboom, veel lichtjes en misschien wel een kerstkrans aan de deur.
13 en 14 December organiseert Twisk Bloemen eenĀ kerstworkshop in Atlantic. Wij gaan daar o.a. een kerstkrans en een festoen maken.
Maar wat betekent die kerstkrans nou eigenlijk?
De kerstkrans en de Romeinen
De oorsprong van de kerstkrans gaat heel ver terug naar de tijd van de Romeinen. Toen werden de kransen gebruikt als teken van overwinning, maar dat waren voornamelijk laurierkransen. De echte kerstkrans aan de deur kwam in de tijd van de Germanen. Tijdens de lange en koude winters hingen de Germanen de krans op als teken van licht, geluk en lang leven. Want rond 25 December waren de donkerste dagen weer voorbij en keek men vooruit naar het licht. Later in de Middeleeuwen namen de Christenen dit over en gebruikten zij de krans voornamelijk als voorbereiding op de Kerstviering. Zoals Laurierkransen stonden als teken van overwinning zo staan de Den en Ceder als teken van kracht, genezing en onsterfelijkheid. De Christenen zagen de hulstbladeren als symbool van Jezus en de rode bolletjes als zijn bloed. De ronde vorm, een gesloten cirkel staat symbool voor de eeuwigheid, eeuwige liefde.
In de 17e eeuw waaide het gebruik naar de Amerikanen over. Boeren maakten kerstkransen na het hooiseizoen om extra inkomsten te werven. Langzaam nam Europa dit gebruik ook over en zien de mensen het tijdens de feestdagen vooral als teken van leven en licht. De kerstkransen worden aan de deur gehangen of op tafel gelegd met gezellige lichtjes er in.
De betekenis van de Festoen

De oorsprong van de festoen gaat terug naar de Grieken. De festoen is een versiering met fruit, bladeren en/of bloemen in de vorm van een slinger, hij wordt aan 1 of 2 uiteinden omhoog gehouden. Met linten aan beide uiteinden wordt het ook wel een guirlande genoemd en als hij maar aan 1 zijde is opgehangen, zoals in de workshop van Twisk Bloemen dan heet het een afhangende festoen. Veel kunstenaars hebben de festoen uit hout gesneden of gebeeldhouwd. Het Paleis op de Dam heeft veel afhangende festoenen.
Later werd het gebruik van de festoen overgenomen door de Romeinen. Vaak werd de festoen gecombineerd met de afbeelding van een stierenschedel of leeuwenschedel. Dit werd veel gebruikt als versiering op de tempel en was een herinnering aan het offeren van stieren. Soms werd er letterlijk een stierenkop buiten de tempel gehangen en versierde men deze met een festoen, men dacht dan dat de heilbrengende kracht nog langere tijd kon doorwerken.
Dus willen jullie graag met Kerst ook zo’n mooie festoen og kerstkrans aan jullie deur hebben, kom dan 13 of 14 December naar 1 van onze workshops, meer info klik hier.
Recente reacties